ZUPA Z JARMUŻU

ZUPA Z JARMUŻU

Zielono mi! Moja wątroba czuje, że już zbliża się wiosna i trzeba o niej pomyśleć. No to już 🙂Jarmuż – po przymrozkach to warzywo z rodziny kapustowatych zyskuje na smaku, traci swoją goryczkę i staje się słodsze. Jego liście są piękne: intensywnie zielone lub cieniowane fioletem, efektownie poskręcane na brzegach. Jaki ma smak? Zdecydowany, wyrazisty, pikantny, z lekką goryczką. Jarmuż można przyrządzać na wiele sposobów: podawać na surowo, wyciskać z niego sok, miksować w zielonych koktajlach, krótko smażyć, przygotowywać na parze, blanszować, gotować, a nawet piec. Dzisiaj podaję przepis na zupę z jarmużu 🙂

Czas przygotowania:

  • 30 minut

Składniki dla 3 osób:

  • 150g świeżego jarmużu
  • 1l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki masła ghee/klarowane (do kupienia tu:) – to polecam najbardziej 🙂
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Czosnek obieramy i drobno kroimy. Jarmuż jeśli trzeba myjemy i dzielimy na mniejsze części pozbywając się łodyg jeśli uznamy, że są grube i twarde. W garnku rozpuszczamy masło ghee i wrzucamy posiekany czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy mieszając i uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy jarmuż i jeszcze przez chwilę smażymy. Dodajemy bulion warzywny lub rosół oraz kurkumę i gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu. Na koniec zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podając zupę posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *