ZUPA Z DYNI ZE ŚLIWKĄ

ZUPA Z DYNI ZE ŚLIWKĄ

Jesienna zupa przygotowana z dyni z dodatkiem śliwek. Taki pomysł przyszedł mi dzisiaj do głowy gdy mijałam stragany pełne warzyw. Kiedy jak nie teraz taka właśnie zupa 🙂

Pomysł dość odważny bo połączenie dyni ze słodką śliwką nie każdemu się spodoba, ale ryzykuję 🙂 Do przygotowania zupy biorę moją ulubioną dynię hokkeido bo nie trzeba jej obierać, nie tracę więc cennego czasu i dyni 🙂

Dynia w medycynie chińskiej pomaga w stanach związanych z wilgocią takich jak rozwolnienie , egzema lub obrzęki. Reguluje poziom cukru we krwi i korzystnie wpływa na trzustkę – stosowana w cukrzycy i hipoglikemii. Powoduje wydzielanie śluzu z płuc, oskrzeli i gardła. A śliwka? Buduje płyny organiczne. Stosowana w przypadku chorób wątroby i w cukrzycy. Śliwki leczą także marskość wątroby oraz odwodnienie. Chcecie wiedzieć więcej? Zajrzyjcie do książki  „Odżywianie dla zdrowia” Paula Pitchforda.

Czas przygotowania:

  • ok godziny

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250 gr dyni hokkaido
  • 3 śliwki
  • 1/2 l wywaru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek

Dynię kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C. Pieczemy ok 30 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę z dwoma łyżkami wywaru, wrzucamy upieczoną dynię oraz pokrojone w ćwiartki śliwki. Mieszamy, dodajemy majeranek. Po 5 minutach dodajemy pozostały wywar. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Zupę miksujemy i gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj