ZUPA Z BOTWINY

ZUPA Z BOTWINY

Bo to jest waśnie czas na taką zupę 🙂 Przymierzałam się do zrobienia jej już od dawna, ale nigdy nie była taka jak trzeba. Pogodziłam się już nawet z tym, że nie wszystko dla wszystkich.

Spróbowałam jeszcze jeden raz – i jest. Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest doskonała na tą porę roku, lekka i łatwostrawna. Spróbujcie przygotować a na pewno rodzina poprosi o dokładkę 🙂

Czas przygotowania:

  • ok godziny

Składniki dla 4 osób:

  • pęczek botwiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • marchewka
  • szczypta suszonego cząbru
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła ghee (do kupienia tu:)
  • mleczko kokosowe – do zabielenia może być 😉
  • ugotowana fasolka mung – jako dodatek do zupy

    Marchew obieramy i kroimy w talarki a potem jeszcze na pół. Botwinę – liście i buraczki kroimy na drobne kawałki. Do garnka wlewamy dwie łyżki wrzątku i dwie łyżki oliwy, dodajemy marchewkę, następnie cząber, pieprz i sól. Następnie dodajemy drobno posiekaną botwinę i dusimy pod przykryciem około 25 minut. Gdyby w garnku brakowało wody możemy podlać 2-3 łyżkami wrzątku. Po 25 minutach dodajemy ok litra wrzącej wody, mieszamy, dodajemy masło ghee i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa powinna być gotowa. Kto lubi dodaje mleczko kokosowe. Aby zupa była bardziej sycąca możemy podawać ją z ugotowaną fasolką mung. Pycha 🙂

  • Smacznego!
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *