ZUPA SZPINAKOWA

ZUPA SZPINAKOWA

Smakować będzie i na zimno i na ciepło. Tym razem już nie krem tylko bardziej lekko i wiosennie czyli zupa. A co w tym szpinaku takiego dobrego? Kto jeszcze nie wie niech poczyta.

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej natura termiczna ochładzająca, smak słodki. Szpinak buduje krew i hamuje krwawienie – to szczególne lekarstwo na krwawienie z nosa. Ma działanie moczopędne, przeczyszczające, gasi pragnienie. Jego ochładzająca natura oczyszcza krew z toksyn, które przyczyniają się do powstawania chorób skóry. Jest lekarstwem na zaparcia. W warzywie znajduje się dużo żelaza i chlorofilu a zawarta w nim siarka pomaga łagodzić podrażnienia skóry, np. opryszczkę. Posiada także dużo witaminy A, co czyni je cennym lekarstwem na kurzą ślepotę. Uwaga! Osoby, które cierpią z powodu kamieni nerkowych powinny szpinak jadać sporadycznie.

Czas przygotowania:

40 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 250 gram świeżego szpinaku
  • 800ml bulionu
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • sól i pieprz do doprawienia
  • koperek do posypania  – może być 🙂

Szpinak starannie opłukujemy  i odrywamy listki. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko kokosowe. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Blendujemy. Zupę można podać na ciepło ale i na zimno. W tym celu należy ją włożyć do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *