ZUPA MISO

ZUPA MISO

Wiosenny czas odkwaszania! Pomagają nam w tym gotowane warzywa i pomaga pasta miso. Miso to pasta ze sfermentowanej soi. Istnieją trzy podstawowe rodzaje miso: sojowe, jęczmienne, ryżowe. Pasta w zależności od rodzaju ma charakterystyczny smak, kolor, konsystencję. Chcecie dowiedzieć się więcej? Zajrzyjcie do książki “Odżywianie dla zdrowia” 🙂

W mojej zupie są też grzyby mun. One też korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wspierają serce i płuca.

 

Czas przygotowania:

  • około 1 h
  • grzyby mun zalewamy na 15 minut wodą

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 2 “plastry” kapusty pekińskiej
  • 1/4 bulwy selera
  • 5 grzybów mun (do kupienia tu)
  • 3 łyżki pasty miso
  • sos sojowy do smaku – opcjonalnie (do kupienia tu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr wody

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, seler kroimy w słupki, por w talarki, kapustę pekińską na cząstki. Grzyby mun odlewamy i kroimy w paski. Warzywa i grzyby wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy oliwę. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie – ale nie rozgotowane. Do miseczki odlewamy 200ml wywaru, dodajemy pastę miso, mieszamy aż się dobrze rozpuści. Pamiętajmy!  Miso nie dodajemy do gotującej się zupy. Rozrobione w wywarze miso dodajemy do pozostałej części zupy. Mieszamy. Zupa jest już gotowa. Jeśli uznamy, że jest zbyt mało słona można doprawić ją sosem sojowym, np. Tamari.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *