ZUPA KREM Z PIECZONYCH BATATÓW

ZUPA KREM Z PIECZONYCH BATATÓW

O batatach było już nie raz. Polubiłam to warzywko 🙂 Bataty to przede wszystkim bardzo dobre źródło energii, gdyż w głównej mierze magazynują węglowodany (skrobia).

Korzystnie wpływają na walkę z upływającym czasem oraz szkodliwym działaniem wolnych rodników na nasz organizm a to za sprawą cennych polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym.Obok wielu cennych witamin i minerałów, które regulują pracę całego organizmu, bataty zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, co przyczynia się do usprawnienia pracy jelit i pozbycia się problemów z zaparciami.Słodkie ziemniaki są polecanym produktem dla osób, które posiadają słabszy wzrok oraz tych, którzy zagrożeni są chorobami serca, układu krążenia czy dla osób z cukrzycą, ponieważ regulują poziom glukozy we krwi. No trochę tego jest. W moim domu bataty często goszczą na stole i to pod różnymi postaciami. Tym razem zostały upieczone i zmiksowane 🙂 A wszystko dlatego, że przy okazji przygotowywania frytek z batatów zostały kawałki, z którymi trzeba było coś zrobić …

Czas przygotowywania:
– ok 1h
Składniki na 4 talerze:
– 1 duży batat
– mały kawałek bulwy selera

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka kurkumy
– litr bulionu
– sól do smaku
Batata obieramy ze skórki i kroimy w słupki lub plastry, to samo robimy z bulwą selera. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, dodajemy nieobrane, lekko nacięte  ząbki czosnku, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Tam pieczemy 30 minut. W garnku rozpuszczamy oliwę, dodajemy kurkumę i mieszamy chwilę. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika, czosnek wyłuskujemy ze skórki i wszystko wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut. Zupę miksujemy, dodajemy sól – jeśli to konieczne – i gotowe 🙂
Smacznego!
Drukuj