ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI

ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI

Zupa, która idealnie nadaje się na tę porę roku. Wszystkie dodane do niej składniki rozgrzewają. Właśnie w niej odkryłam aromatyczny, pieczony czosnek. Cóż za intensywny zapach! A jeśli ktoś zatęskni za pomarańczowym kolorem kremu z dyni hokkaido , która właśnie się skończy – to może kontynuować przygodę z pomarańczowym gotując krem z marchwi 🙂

Zaczynamy!

Czas przygotowania:

1h pieczenie marchwi w piekarniku

30 minut przygotowanie kremu

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku

 

Marchewki płuczemy, czyścimy, obcinamy końcówki; większe kroimy na pół.  Tak przygotowane układamy na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia. Dodajemy czosnek w łupinie i imbir. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ⁰C. Pieczemy przez godzinę. Następnie do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek – obrany z łupiny oraz pokrojony imbir. Podgrzewamy chwilę. Dodajemy upieczoną i pokrojoną w kawałki marchew. Chwilę podgrzewamy mieszając. Dodajemy rozmaryn i tymianek, podgrzewamy mieszając. Całość zalewamy rosołem. Dobrze, aby rosół był już ciepły. Gotujemy około 10 minut. Miksujemy zupę na krem; można do tego użyć ręcznego blendera. Jeśli krem jest  zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej wody. Nie dodawałam do kremu soli. Dla mnie było jej wystarczająco. Zupa jest aromatyczna. Smak nadał jej czosnek i rozmaryn.

Smacznego!

IMG_0311jbmjb

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *