ZUPA – KREM Z KALAREPY

ZUPA – KREM Z KALAREPY

Cudowny czas warzyw i owoców trwa! Przechodząc między straganami zastanawiam się jaka zupa może zagościć na naszym stole. I jest 🙂W oko wpada kalarepa. Czy znacie jest właściwości? Taka niepozorna – poprawia krążenie energii Qi (tu medycyna chińska się kłania 🙂 ). Kalarepa usuwa zakrzepy i zastoje krwi, zmniejsza objawy wilgoci w organizmie. Leczy niestrawność i zaburzenia równowagi cukru we krwi jest zalecana przy hipoglikemii i cukrzycy. Ma jeszcze inne zalety, o których poczytać możecie w książce “Odżywianie dla zdrowia” Paula Pitcgforda. Jedzmy więc kalarepę na surowo i gotujmy zupę!

Czas przygotowania:

  • ok 1h

Składniki na 4 – 5 miseczek:

  • 3 średnie kalarepy – ważne, aby nie były łykowate
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 litr wywaru
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego (do kupienia tu:)
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • ser kozi – może być 🙂

Kalarepę obieramy i kroimy w kawałki, to samo robimy z czosnkiem i cebulą. Składniki wrzucamy do miski polewamy oliwą, mieszamy. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200⁰C z termoobiegiem i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 minut. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Dla chętnych do gotowej zupy już na talerzu można dodać pokruszony twaróg kozi 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *