ZUPA KREM Z FENKUŁA

ZUPA KREM Z FENKUŁA

Dzisiaj bohaterem stał się fenkuł czyli koper włoski. Ma intensywny anyżowy zapach i delikatny, słodkawy smak. Postanowiłam sprawdzić jak będzie smakował gdy zrobię go z dodatkiem bazy warzywnej. Takie odkrycie – Pierwsza Baza Warzywna. Nie znacie jeszcze? Koniecznie należy się z nią zaprzyjaźnić. Nie zawsze mamy pod ręką gotowy wywar warzywny a kostkom rosołowym mówimy – nie!

Pani Magda, pasjonatka zdrowego jedzenia pracowała ponad rok nad stworzeniem Bazy – i udało się, jest perfekcyjna (i baza i p.Magda;)).

Robię kopiuj – wklej i czytamy: “W bazie warzywnej nie ma ani grama szkodliwych lub uczulających konserwantów. Wszystkie świeże, naturalne składniki zespaja z sobą oliwa z oliwek extra virgin. Nie tylko poprawia wchłanianie witamin A, D, E i K, ale także sama jest ich źródłem! Do tego dodatek czystej, zdrowej soli himalajskiej gwarantuje, że zawartość naszej bazy nie traci jakości i wartości odżywczych, bo taka sól to najstarszy, najzdrowszy konserwant żywności. A odrobina octu winnego wpłynie korzystnie na Twoje trawienie.”

I tak ułatwiając sobie życie zabieramy się do przygotowania pysznej zupy 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 1 godziny

Składniki dla 4 osób:

  • 3 ziemniaki
  • 1 fenkuł
  • 1 łyżka bazy warzywnej (do kupienia tu:)
  • 1 łyżeczka masła ghee (do kupienia tu:)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 litr wody
  • sól – może tak a może nie 🙂

Ziemniaki kroimy w kostkę. Odcinamy natkę z fenkuła i kroimy bulwę w kostkę. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby je pokryć, dodajemy bazę warzywną, mieszamy i gotujemy. Po 20 minutach dodajemy masło ghee oraz pozostałą wodę, gotujemy dalej. Gdy warzywa są miękkie blendujemy. Następnie dodajemy kurkumę oraz kmin rzymski, mieszamy. Sprawdzamy smak, jeśli trzeba dosolić to proszę bardzo. Na koniec wlewamy sok z cytryny i gotowe.

PS. Zupę można ozdobić natką z fenkuła 🙂

Smacznego!

 

Drukuj