ZUPA- KREM Z DYNI

ZUPA- KREM Z DYNI

Wspaniała zupa! Wykonanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu zwłaszcza, że użyta do nie dynia Hokkaido nie wymaga obierania ze skóry.

Są warianty zupy z dyni z dodatkiem pomidorów, ziemniaków , marchewki – ja jednak, aby ułatwić życie zapracowanym a jednocześnie dostarczyć pysznych walorów smakowych skupiłam się tylko na dyni. Z dobrych wiadomości – gotowana dynia, podobnie jak jej pestki – choć nie tak skutecznie, niszczy robaki w jelitach 🙂

Zabierzmy się więc do pracy!

Czas przygotowania:

około 40 minut max

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg dyni Hokkaido ze skórką
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 litra wody
  • 250ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

Dynię myjemy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. W garnku na małym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy imbir. Mieszamy i czekamy aż nabierze lekko złocistego koloru, następnie dodajemy dynię i ponownie mieszamy. Po 4 – 5 minutach zalewamy dynię wodą, tak aby cała została zamoczona, dodajemy 2 łyżki oliwy.  Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W między czasie dodajemy pieprz i sól. Gdy dynia jest miękka miksujemy ją. Ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Jeśli uznamy, że zupa jest zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę wody.

Prawda, że proste?

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *