ZUPA – KREM Z CUKINII I ZIELONEGO OGÓRKA

ZUPA – KREM Z CUKINII I ZIELONEGO OGÓRKA

Pyszna, świeża i zielona – a więc witaj wiosno! Bo jak już wielokrotnie pisałam tu – na blogu, wiosna to czas na oczyszczenie wątroby a Wątroba w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej lubi właśnie ten kolor 🙂Bardzo lubię zupy i bardzo lubię potrawy, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a jednocześnie smakuje wybornie – i to najczęściej całej rodzinie 🙂 I tak właśnie jest w przypadku tej zupy – kremu. Dodany do zupy zielony ogórek przysporzy jej aromatu i świeżości a cukinia sprawi, że będzie kremowa. Jest też nieodłączne w moich zupach mleczko kokosowe. Sami spróbujcie 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 30 minut

Składniki na 3 talerze:

  • 1 cukinia
  • 1 zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 litra wywaru
  • 0,25 ml mleczka kokosowego (do kupienia tu:)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 1/2  łyżeczki zmielonego kopru włoskiego – przyda się 🙂

Cukinię oraz ogórka obieramy ze skórki. Czosnek obieramy i drobno kroimy a następnie wrzucamy go na lekko podgrzaną oliwę, mieszamy aż poczujemy miły czosnkowy aromat. Cukinię kroimy w talarki a talarki na pół, ogórka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Tak pokrojone warzywa wrzucamy na podsmażony czosnek, mieszamy drewnianą łyżką. Do garnka wlewamy wywar tak, aby pokryć znajdujące się tam warzywa i dusimy na małym ogniu. Po 15 minutach dodajemy pozostały wywar oraz mleczko kokosowe. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Blendujemy ręcznym blendrem, dodajemy pieprz i jeśli uznamy, że trzeba – sól oraz zmielony koper włoski. Jeśli zupa jest dobrze doprawiona częstujemy domowników 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *