ZUPA – KREM Z CIECIERZYCY

ZUPA – KREM Z CIECIERZYCY

Bo czas zup nastał! Zupa rozgrzeje i wzmocni, doda sił i wesprze organizm gdy na dworze jesienna plucha. Tym razem skupiłam się na ciecierzycy.

Praktyczna jestem bardzo i czasu nie mam za dużo więc gotuję ciecierzycy podwójną porcję. Jedna na hummus a z drugiej przygotowuję zupę 🙂 Tym razem, aby zaoszczędzić czas użyłam także gotowej Bazy Warzywnej czyli zdrowej alternatywy kostki rosołowej.

Czas przygotowania:

  • dzień wcześniej namaczamy 250ml ciecierzycy
  • gotowanie ciecierzycy ok 3/4 h
  • zupa gotowa w 40 minut

Składniki na 4 miseczki zupy:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni (do kupienia tu:)
  • 2 łyżki Pierwszej Bazy Warzywnej (do kupienia tu:)
  • natka pietruszki do posypania – jeśli ktoś lubi

na 2 łyżki bazy warzywnej użyłam 1 i 1/2 litra wody

W osolonej wodzie gotujemy namoczoną dzień wcześnie ciecierzycę, odstawiamy. Do garnka wlewamy 1 i 1/2 litra wody i dodajemy 2 łyżki Pierwszej Bazy Warzywnej. Zagotowujemy, dodajemy drobno pokrojony czosnek i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, gotujemy aż do miękkości. Następnie dodajemy ciecierzycę. Wszystko miksujemy, dodajemy przyprawy i na sam koniec olej z pestek dyni. Dla chętnych – gotową zupę posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Do przygotowania zupy zainspirowała mnie pani Bożena Żak – Cyran i jej książka “Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem”.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *