ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Jedna z moich ulubionych zup i nie znam nikogo, kto po jej zjedzeniu nie zamruczałby z zachwytu :)Buraczki wciąż są dostępne na straganach więc nie czekajcie i zaskoczcie znajomych.Ten krem przygotowałam kiedyś według przepisu jednej ze znanych blogerek kulinarnych i już ze mną pozostał. Dzielę się więc nim z wami 🙂

Burak według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, nawilża jelita i przyczynia się do prawidłowego przebiegu menstruacji. Jest warzywem bogatym w krzem. Chcecie więcej dowiedzieć się na temat buraków? Zapraszam do lektury książki “Odżywianie dla zdrowia” Paula Pitchforda.

Czas przygotowania:

  • pieczenie buraków 45 minut
  • 30 minut przygotowanie kremu

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki imbiru
  • 300 ml mleczka kokosowego (do kupienia tu:)
  • 1 litr wywaru lub wody
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Buraki myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, owijamy w folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Tam pieką się przez 45 minut. Upieczone buraki wyjmujemy z foli, czekamy aż ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Czosnek i imbir siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy pokrojone w plastry buraki, mieszamy i dusimy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i podgrzewamy wszystko na niewielkim ogniu. Po chwili dodajemy wywar (lub wodę) , płaską łyżeczkę soli. Całość gotujemy przez 15 -20 minut. Miksujemy zupę ręcznym mikserem na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *