ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z JABŁKIEM

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z JABŁKIEM

Gramy w zielone!  Taka zielona zupa zwłaszcza wiosną i latem to radość na talerzu. Czy wiecie , że brokuł rozświetla oczy? A dlaczego? Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej wątroba patrzy oczami i właśnie wiosną musimy o nią zadbać szczególnie. Wiosna to Element Drzewa – i tak kręcimy się wokół zielonego 🙂 Jedzmy więc brokuły gdy czujemy, że nasz wzrok się pogorszył!

Pomysł na zupę gdy brakuje nam pomysłu na obiad. Bierzmy się więc do pracy!

Czas przygotowania:

  • podpieczenie brokuła w piekarniku 15 minut
  • przygotowanie zupy 40 minut

Składniki:

  • średni brokuł podzielony na kwiatki
  • oliwa do polania brokuła
  • jabłko twarde i słodkie
  • 1 litr wywaru/rosołu
  • sól i pieprz do smaku

Brokuł dzielimy na kwiatki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ⁰C. Tam zostawiamy go na 15 minut. W tym czasie obieramy jabłko i kroimy w nie za dużą kostkę. W garnku podgrzewamy wywar/rosół. Po 15 minut wyjmujemy brokuł w piekarnika i wkładamy do wywaru. Gotujemy 15 minut, dodajemy jabłko. Gotujemy 10 minut. Do blendowania najlepiej użyć blendera ręcznego. Dzięki temu jabłka nie zostaną całkowicie zmiksowane i oto właśnie chodzi 😉 Zupę – krem można doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *