ZUPA KREM Z BATATÓW

ZUPA KREM Z BATATÓW

A co to te bataty? Odkrywam smak jak małe dziecko 🙂 Słodka bulwa z rodziny ziemniaków powinna gościć częściej na naszych stołach. Odmian ponoć około 400, gama kolorów bogata, każdy daje z siebie coś dobrego dla naszego organizmu; fioletowy, czerwony, pomarańczowy, biały …. Czytam i czytam i nie rozumiem dlaczego do tej pory batat nie pojawił się u mnie. Tym razem skupiłam się na pomarańczowym ….Pomysłów kilka, ale finalnie robię krem bo to szybkie, łatwe i pożywne. No i pomyślałam o pani, która podziękowała mi za krem z pietruszki. Jej dzieci bardzo go polubiły. Myślę, że bataty też zdobędą ich sympatię – słodka zupa.

Czas przygotowania:

  • 40 minut

Składniki:

  • 3 średnie bulwy batatów
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra wywaru/ rosołu
  • 2 łyżki oliwy

Obrane ze skórki bataty wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż staną się prawie miękkie. Wyjmujemy, kroimy na plastry. Kroimy imbir i czosnek, wrzucamy do garnka z podgrzaną oliwą i lekko podsmażamy. Kiedy z garnka unosi się przyjemny zapach czosnku wrzucamy bataty. Wszystko razem mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dolewamy połowę wywaru/rosołu. W garnku, pod przykrywką, na małym ogniu bataty razem z czosnkiem i imbirem łączą swe smaki ze sobą. Po 5 minutach wlewamy pozostałą cześć wywaru/rosołu i gotujemy bataty do miękkości. Następnie miksujemy zupę na krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Jeśli jest mało słona – solimy, choć myślę że takiej potrzeby nie będzie. Zupa – krem jest słodka, trochę przypomina mi dyniową. Można posypać ją kolendrą, można dodać płatki migdałów – tu pozostawiam dowolność.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *