ZAKWAS NA BARSZCZ

ZAKWAS NA BARSZCZ

Przygotowanie zakwasu na barszcz nie jest trudne. Warto więc spróbować a przy świątecznym stole “zabłysnąć” . Zakwas można także pić bez rozcieńczania. Jego dobroczynne działanie na nasz organizm jest ogromne.

Powinny o nim pamiętać osoby z niedoborem żelaza. Buraki wzmacniają serce, poprawiają krążenie krwi i oczyszczają krew; wpływają korzystnie na wątrobę. Są naturalnym probiotykiem.

Sprawdzony przepis na zakwas zdobyłam od mojej mamy 🙂

Czas przygotowania:

  • 6- 7 dni

Składniki:

  • 2 kg buraków, najlepiej tych podłużnych
  • 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej)
  • 2 łyżki soli
  • 2 główki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna czarnego pieprzu
  • kamienny garnek

Do czystego, wyparzonego garnka wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w dość grube plastry buraki. Warstwy przekładamy czosnkiem i ziołami. W wodzie rozpuszczamy sól i tak przygotowanym roztworem zalewamy buraki. Wszystkie buraki muszą być zalane wodą. Naczynie przykrywamy gazą i odstawić na 5 –7 dni w ciepłe miejsce. Po 3 dniach od zalania, zbieramy powstały na wierzchu osad i tak w kolejnych dniach. W 7 dniu odlewamy płyn i zakwas gotowy 🙂 Zakwas jest dobry gdy ma głęboki, lekko kwaskowaty aromat i ciemną barwę. Można go wstawić do lodówki i użyć w ciągu dwóch tygodni. Buraki możemy użyć do sałatki lub jeść jako przekąskę.

Uwaga! Zamiast kamiennego garnka można użyć słój, ale wtedy należy go ustawić w ciemnym i ciepłym miejscu.

Smacznego!

Drukuj