TARTA ZE ŚLIWKAMI I LAWENDĄ W TLE

TARTA ZE ŚLIWKAMI I LAWENDĄ W TLE

Śliwki, lawenda, lato! Dzisiaj podaję przepis na pyszną tartę. Jest idealna na letnie popołudnia.Jak już zapewne niektórzy z was zauważyli jestem zakręcona na punkcie lawendy. I kiedy koleżanka, dziękuję Kasiu 🙂 , przesłała mi pomysł na tartę z lawendą, to oczywiście tak prędko jak to tylko możliwe zabrałam się za jej przygotowanie. W oryginalnym przepisie tarta przygotowana jest z mąki krupczatki, ale ja zrobiłam na mące orkiszowej. Sygnalizuję jednak tym, którzy glutenu unikają, że można też inaczej i w tych samych proporcjach 🙂

Czas przygotowania:

  • 1,5 godziny razem z chłodzeniem ciasta

Składniki:

  • 2 szklanki (250ml ) mąki orkiszowej (do kupienia tu:)
  • 15 dag masła z lodówki
  • 2 żółtka jaj od szczęśliwych kurek 😉
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 40 dag śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta lawendy (do kupienia tu:)

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Następnie dodajemy do nich miód i cynamon, mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, żółtka i masło. Całość zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut. Blaszkę do tarty (ja mam taką z IKEA) smarujemy masłem, nie zapominając o bokach. Wykładamy ciasto i dokładnie rozprowadzamy po całej blaszce. Na ciasto wykładamy śliwki i posypujemy je szczyptą lawendy rozkruszając ją między palcami 🙂 Ach, ten zapach! Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C, wstawiamy tartę i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy i podajemy na ciepło.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *