TARTA WARZYWNA

TARTA WARZYWNA

Tarta kojarzy nam się najczęściej z owocami: truskawki, gruszki …. a najbardziej z kuchnią francuską 🙂 A tu niespodzianka! Tarta warzywna.

Jej kruchy spód rozpływa się w ustach, hmmmm. Co ważne i tu można użyć mąki orkiszowej, tak więc grono amatorów pieczenia rośnie! Zapraszam, spróbujcie. To kolejne danie, które przygotować można szybko, gdy do drzwi pukają mili goście 🙂

Czas przygotowania:

  • 10 minut wyrobienie ciasta
  • 1h ciasto leżakuje w lodówce/w zamrażalniku 20 minut
  • farsz przygotowywany w tzw. międzyczasie 30 minut

Składniki na tartę:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej 550
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 szklanki słodu ryżowego
  • 1/2 szklanki oleju , np. Golden Drop (do kupienia tu)
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 3 średnie cukinie
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 80 gr suszonych pomidorów
  • czosnek niedźwiedzi – opcjonalnie – ale polecam
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do podsmażenia warzyw

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy kurkumę. W misce łączymy słód oraz olej. Wymieszane składniki dodajemy do mąki. Ciasto cierpliwie zagniatamy do momentu aż połączy się w całość. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki lub – wariant ekspresowy – do zamrażalnika 😉

W tym czasie obieramy warzywa i ścieramy je na tarce na grubych oczkach z wyjątkiem cebuli – tą kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy gorącą wodą na około 15 minut. Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy korzeń pietruszki, następnie cebulę i chwilę później cukinię. Odlewamy pomidory i kroimy w paski. Wrzucamy na patelnię. Warzywa mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Podczas duszenia cukinia puści sok, należy poczekać aż odparuje.

Warzywa na patelni albo już są gotowe , albo wkrótce będą – a my zajmujemy się ciastem. Wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na posmarowanej masłem blaszce do tarty. Pamiętajmy o tym, aby wyłożyć także brzegi.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C i podpiekamy około 15 minut. Następnie wyjmujemy i układamy na wierzchu gotowe warzywa. Ja posypałam je czosnkiem niedźwiedzim. Ma on właściwości podobne do normalnego czosnku, ale nie pozostawia krępującego zapachu 😉

Tak przygotowaną tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *