SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

Pamiętam czas, gdy w sklepach nie można było dostać syropu z płatków róży – o konfiturze już nie wspomnę 😉 Teraz już problemu nie ma – eko-sklepy oferują syropy i konfitury, ale najlepiej smakować będzie ten zrobiony przez siebie – z sercem.Płatki róży użyłam suszone, ale można też syrop zrobić ze świeżych. Ja mam gwarancję, że te w moim syropie nie są zanieczyszczone. Jeśli macie dobre źródło – łapcie chwile, zbierajcie i zabieramy się do pracy. Gotowy syrop świetnie smakować będzie z lodami, wodą lub zimą z herbatą – jako wspomnienie lata 🙂

 

Czas przygotowania:

  • 24h 🙂

Składniki:

  • 20g płatków róży (do kupienia tu:)
  • 500 ml wody
  • 250 ml cukru trzcinowego nierafinowanego 🙂
  • sok z 1 cytryny

 

Płatki róży wkładamy do garnka, zalewamy  wodą i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż płatki zaczną się robić przezroczyste (ok.30-40 minut). Zestawiamy z ognia i ponownie zostawiamy na kilka godzin.Następnie zagotowujemy syrop i odcedzamy z płatków. Do gotowego syropu dodajemy sok z cytryny. Na koniec syrop przelewamy do wyparzonych i czystych butelek. Możemy przechowywać go w lodówce.
Smacznego!
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *