SYROP LAWENDOWY

SYROP LAWENDOWY

Lato w pełni więc pijemy więcej. Przy okazji, pamiętajcie, że szybciej napijecie się czymś co jest ciepłe (nie gorące) niż mocno schłodzone. Dbajmy o nasze gardło, niech nie walczy ze zbyt dużą różnicą temperatury. Sprawdźcie na sobie 😉Oprócz ziołowych naparów sięgamy  po wodę z cytryną, miętą. Ja dolewam jeszcze syrop z lawendy, mój ulubiony 🙂 To tak jakby zamknąć lato w butelce. Piękny złoty kolor i zapach, który kojarzy się właśnie z tą porą roku sprawia, że produkcja lawendowego syropu zacznie u was wzrastać 🙂 Kto więc ma w ogrodzie lawendę niech suszy a kto nie ma niech kupuje ususzone kwiaty w dobrych sklepach 🙂

Czas przygotowania:

  • 10 minut 🙂

Składniki:

  • 10 dkg cukru trzcinowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (do kupienia tu:

W garnku mieszamy wodę z cukrem. Zagotowujemy. Wsypujemy kwiaty lawendy i zostawiamy na 5-6 minut. Im dłużej kwiaty zostaną w syropie tym syrop bardziej pachnieć i smakować będzie lawendą 🙂 Odcedzamy i przelewamy do szklanej buteleczki.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *