SOS POMIDOROWO-DYNIOWY

SOS POMIDOROWO-DYNIOWY

Super szybki sos, który dodać możecie do kaszy, makaronu, ryżu. Świetnie się sprawdza rano gdy dobrze byłoby zjeść coś ciepłego na dobry początek dnia a czasu mało na przygotowanie 🙂

Zwykle przygotowuję wszystko dzień wcześniej wieczorem. Sos zostawiam na patelni, rano podgrzewam, dorzucam ugotowany ryż lub kaszę i ciepłe danie gotowe!

Czas przygotowania:

  • 40 minut

Składniki na 1 porcję:

  • 2-3 pomidory
  • 200g dyni hokkaido bez pestek ale ze skórką 😉
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Dynię kroimy w kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 200⁰C i wkładamy dynię na 30 minut. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku i następnie obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki – w kostkę lub na ćwiartki – jak kto woli. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kurkumę i curry. Mieszamy drewnianą łyżką. Uwaga aby nie przypalić przypraw! Następnie dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy dynia się upiecze dodajemy ją do pomidorów i dusimy. Nie mieszamy zbyt często, czekamy aż większa część sosu z pomidorów wyparuje. Możemy tu dodać sól i pieprz. Czekamy aż pomidory i dynia rozpadną się i utworzą gęsty sos. W tym momencie dodatek do kaszy, ryżu czy makaronu gotowy 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *