SOCZEWICA CZERWONA Z DYNIĄ

SOCZEWICA CZERWONA Z DYNIĄ

Moja kuchnia to nieustanne zmiany, poszukiwania i udoskonalenia. A wszystko po to, abyśmy byli zdrowi. Mam to szczęście, że domownicy poddają się moim eksperymentom i nawet je chwalą 🙂 Ponieważ, jak pewnie większość z was żyję w ciągłym niedoczasie, to poszukuję potraw, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najlepiej gdy “robią się” same a jeszcze lepiej gdy są jednogarnkowe 🙂

Tworzę więc sama w kuchni, szukam inspiracji w książkach. To danie podpatrzyłam u Karoliny i Maćka, przetestowałam,  trochę zmodyfikowałam i dzielę się nim bo jest pyszne 🙂 Jeśli tylko lubicie strączkowe to będziecie je robić wiele razy. A jeśli nie lubicie strączkowych – to polubcie!

Czas przygotowania:

  • ok 40 minut

Składniki dla 3 osób:

  • 100g czerwonej soczewicy (do kupienia tu:)
  • 400 ml wody
  • 300g dyni hokkaido
  • oliwa z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki masła ghee (do kupienia tu:)
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 większe pomidory
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i cytryna do smaku

Soczewicę moczymy około 2h w zimnej wodzie. Dynię razem ze skórką, po usunięciu pestek kroimy w kostkę, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok 20 minut. Czosnek drobno kroimy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku a następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub w kostkę.

Soczewicę odsączamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 10 minut. Dodajemy liście laurowe, czosnek, imbir, kurkumę. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło ghee, wsypujemy kmin rzymski. Smażymy mieszając aż poczujemy intensywny aromat. Uważamy, aby nie przypalić. Tłuszcz razem z kminem dodajemy do soczewicy. Dodajemy pomidory i zioła prowansalskie. Gotujemy ok 5 minut. W tym czasie wyjmujemy z piekarnika upieczoną dynię. Dodajemy do gotującego się dania. Dodajemy sól i cytrynę do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż smaki się połączą. Gotowe.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *