RYŻ Z SUSZONYMI POMIDORAMI

RYŻ Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Bo dania jednogarnkowe są najlepsze 🙂 Ryż z suszonymi pomidorami posypany świeżą i aromatyczną natką pietruszką zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie i da wytchnienie tym, co nie lubią gdy na piecu stoi 5 garnków – tylko jeden, a najeść można się do syta 🙂W przepisie użyłam pełnoziarnistego ryżu jaśminowego – jest specjalną odmianą najwyższej jakości ryżu długoziarnistego pochodzącego ze wzgórz Tajlandii. Ma delikatny jaśminowy aromat. Dawniej był uprawiany specjalnie na królewskie stoły 🙂 Proszę, proszę poczujmy się wyjątkowo!

Czas przygotowania:

  • ok 30 minut

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego (do kupienia tu:)
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów (do kupienia tu:)
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • sól, pieprz
  • natka pietruszka

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Ryż wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy masło – dzięki temu ryż nie wykipi podczas gotowania. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć gotujemy ryż na małym ogniu 20 minut. W między czasie odsączamy pomidory i kroimy w paski, natkę pietruszkę dzielimy na mniejsze kawałki. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni aż zaczną strzelać i odstawiamy. Gdy ryż jest ugotowany dajemy mu jeszcze 5 minut aby doszedł. Następnie przekładamy go do miski, dodajemy sól i pieprz oraz pokrojone suszone pomidory i pestki dyni a na koniec natkę pietruszkę.Łączymy wszystko i gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *