RYŻ Z GRZYBAMI SHITAKE

RYŻ Z GRZYBAMI SHITAKE

Prosty obiad z gatunku – jednogarnkowych. Uwielbiam takie rozwiązanie! Do tego są w nim grzyby shitake – wciąż jeszcze mało znane u nas. To skarbnica zdrowia oraz delikatny smak!

O grzybach shitake w Japonii mówi się, że są “eliksirem życia”. Te suszone oznaczają się dużą ilością potasu i niacyny czyli witaminy B3, która która wspomaga układ nerwowy – uspokaja, redukuje stres, oraz witaminy D, wapnia, fosforu. Mają także zdolność samoregulacji immunologicznej. Według naukowców grzyby shitake zapobiegają miażdżycy i chorobom ,które są z nią ściśle związane takimi jak udar mózgu czy zawał serca. Z grzybami warto eksperymentować.

Czas przygotowania:

  • 25 minut przygotowanie ryżu
  • 5 – 7 minut smażenie grzybów

Składniki dla 2-3 osób:

  • 1 szklana ryżu np. brązowego basmati (250ml) do kupienia tu:
  • 200 gr świeżych grzybów shitake
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • masło klarowane
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka kurkumy

Ryż zalewamy zimną wodą w stosunku 1:2, od zagotowania wody czas gotowania na małym ogniu to około 15 minut. Do gotującego się ryżu dodajemy kurkumę – ryż nabierze  ładnego, żółtego koloru. Garnek zdejmujemy, owijamy w koc i pozostawiamy pod przykryciem, tam będzie dochodził. Podczas gotowania ryżu, kroimy grzyby na paski, obieramy cebulę i także kroimy w paski. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy łyżkę masła klarowanego. Gdy się rozpuści wkładamy pokrojone grzyby, lekko podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy sól i pieprz. Grzyby smażymy krótko, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze twardnieją. Do podsmażonych shitake dodajemy ugotowany ryż, łączymy. Potrawę posypujemy natką pietruszką.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *