RISOTTO Z KURKAMI

RISOTTO Z KURKAMI

Taki obiad to można nawet zaserwować w niedzielę! Szybkie, smaczne i nie napracujecie się w kuchni 🙂

Sezon na kurki  trwa więc należy z tego korzystać. Uwielbiam jednogarnkowe dania, które cieszą oko i rozpieszczają podniebienie. Zróbmy więc sobie dobry obiad!

Czas przygotowania:

  • około 40 minut

Składniki na dwie sycące porcje:

  • szklanka ryżu do risotto (250ml)
  • 4 szklanki wody – odmierzamy tą samą miarką co ryż
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina – można pominąć 😉
  • 1/2 łyżeczki soli
  • masło klarowanego (ghee) (do kupienia tu:)
  • 200g świeżych kurek
  • 1 cebula dymka pokrojona w łezki
  • sól, pieprz
  • 1/2 puszki groszku
  • świeże zioła do posypania – może być tymianek, rozmaryn

Kurki starannie oczyszczamy z piasku. Do garnka z grubym dniem wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Dodajemy sól i wsypujemy ryż. Dodajemy łyżeczkę masła klarowanego – dzięki temu ryż nie wykipi. Gotujemy ryż na małym ogniu, pod przykryciem; nie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła ghee, wrzucamy kurki, mieszamy. Dodajemy cebulę, solimy i pieprzymy. Dajemy kurką kilka chwil, aby zmiękły i się podsmażyły. W tym czasie zaglądamy do garnka z ryżem i dolewamy tam wino lub odrobinę wody jeśli zauważymy, że cała się wygotowała. Następnie dodajemy do ryżu kurki, całość mieszamy. Dodajemy groszek, mieszamy, dodajemy świeże zioła, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Potrawa gotowa 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *