PUREE Z DYNI HOKKAIDO

PUREE Z DYNI HOKKAIDO

Takie proste i takie wielozadaniowe 🙂 Może to nie sezon na dynie, ale dla chcącego nic trudnego – dynia znaleźć się musi 🙂 Piękny, pomarańczowy kolor dyni hokkaido przywołuje słoneczne wspomnienia, więc …..

A gdy już przygotujecie purée to wtedy w waszym domu ogłaszacie tydzień z dynią i festiwal czas zacząć! Przygotowujemy: krem z dyni, ciasteczka z dynią, kluski z purée dyniowym, desery, hummus dyniowy i co tam jeszcze chcecie 🙂

Purée przechowujcie w lodówce ok 5 dni lub można zamrozić w woreczkach. Ja osobiście nie jestem zwolenniczką mrożenia więc robię tyle ile zdołam wykorzystać.

Czas przygotowania:

  • ok 40 minut

Składniki:

  • 800g dyni hokkaido
  • oliwa z oliwek

Dynię kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Kawałki dyni układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i polewamy kawałki oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Blendujemy na gładką masę i gotowe!

Smacznego!

Drukuj