PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

Takie małe ziarenka a taka w nich moc! Komosa ryżowa jest bardzo odżywczą rośliną – zawiera najwięcej magnezu, fosforu i potasu, znajdziemy w niej również wapń, sód i żelazo i stosunkowo duże ilości cynku.

Zawarte w ziarnach komosy ryżowej (zwanej także quinoa) witaminy to przede wszystkim  witaminy z grupy B takie jak B1, B2, B3 i B6. Dodatkowo występują w niej witamina A i E. To tyle teorii 🙂 Resztę doczytać możecie w internecie. Pomijając wszelkie dobroczynne właściwości komosy ryżowej/quinoa, jest bardzo smaczna, o lekko orzechowym smaku. Można z nią poeksperymentować w kuchni. Ja przygotowałam deser, który zapełni Wasze brzuszki na wiele godzin i da dużo dobrej energii. Niech moc będzie w komosie!
Czas przygotowania:
– 40 minut plus 2h studzenie w lodówce
Składniki na 3 słoiczki:
– 50g białej komosy ryżowej (do kupienia tu:)
– 500ml mleczka kokosowego(do kupienia tu:)
– 2 gwiazdki anyżu
– łyżka cukru pudru trzcinowego
– 2 łyżki ekstraktu waniliowego – jeśli ktoś ma a jeśli nie, proponuję już zabrać się za zrobienie 🙂 – przepis tu: http://www.orkiszoweblog.pl/ekstrakt-z-wanilii/
– dojrzały banan
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe z dodatkiem gwiazdek anyżu. Doprowadzamy do zagotowania, wtedy wyjmujemy anyż i dodajemy przepłukaną komosę ryżową. Gotujemy na niewielkim ogniu około 25-30 minut. Do gotującej się komosy dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Banany kroimy w plastry. Gdy ziarenka komosy są miękkie odstawiamy z ognia – komosa nie musi wchłonąć całego mleczka kokosowego. Gdy przestygnie wkładamy do blendera, dodajemy pokrojonego w plastry banana i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków i wkładamy do lodówki. Do gotowego deseru możemy dodać ulubione owoce – granat, maliny, truskawki lub mus z gruszek albo polać lawendowym syropem (przepis tu: http://www.orkiszoweblog.pl/syrop-lawendowy/)
Deser będzie doskonały i sycący 🙂
Smacznego!
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *