PUDDING CHIA Z MUSEM MALINOWYM

PUDDING CHIA Z MUSEM MALINOWYM

Jak ja lubię lato! Ten długi dzień i życie jakby wolniejsze. Jest okazja, aby posiedzieć ze znajomymi no i zaskoczyć ich czymś wyjątkowym.Tym razem w roli główniej chia lub jak kto woli szałwia hiszpańska. Nasiona są nie wielkich rozmiarów w kolorze czarnym, szarym lub brązowym czy białym. Nasiona chia zawierają dużo błonnika, dzięki czemu zapewniają prawidłową pracę układu pokarmowego. Nasiona są też bogatym źródłem białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Nie zawierają glutenu. Szałwia hiszpańska ma dużo witamin i soli mineralnych – dla przykładu wapń, żelazo, fosfor, potas. Chia mają wszechstronne zastosowanie, a ponieważ są łatwe w przygotowaniu, mogą stać się stałym składnikiem diety. Wystarczy niewielka ilość, aby poczuć ich dobroczynne działanie. Zapraszam do kuchni 🙂

Czas przygotowania:

  • 10 minut
  • noc aż nasiąkną mleczkiem kokosowym

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 200 ml mleczka kokosowego (do kupienia tu:)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego – może być nie musi
  • 250 gr świeżych malin
  • 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego (do kupienia tu:)
  • 30 ml czerwonego półwytrawnego wina – to wariant dla dorosłych 😉

Nasiona chia zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy ekstrakt z wanilii i odstawiamy na noc do lodówki lub czynność tą robimy rano, aby do wieczora deser był gotowy 🙂 Nasiona powinny spęcznieć i całość przybierze postać puddingu. Aby przygotować mus malinowy wrzucamy owoce do garnka, dodajemy wino oraz cukier puder trzcinowy, gotujemy na małym ogniu. Gdy maliny lekko się rozgotują, odstawiamy. Pudding przekładamy do słoiczków lub pucharków, dodajemy mus malinowy i gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *