PRAŻONE MIGDAŁY Z CUKREM I CYNAMONEM

PRAŻONE MIGDAŁY Z CUKREM I CYNAMONEM

Jeszcze zdążycie ! To wspaniała przekąska na sylwestrową noc 🙂 Migdały są dobre dla serca! Dobrze wpływają na prace mózgu, sprzyjają odchudzaniu – no może nie tym razem 🙂Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a smakują wyśmienicie. Tym razem w połączeniu z cynamonem – ale można spróbować też z chilli i większa ilością soli. Spróbujcie!

Czas przygotowania:

  • 1/2h

Składniki:

  • 4 szklanki migdałów ze skórką (do kupienia tu:)
  • 2 białka
  • 2/3 szklanki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 płaska łyżka cynamonu mielonego

Białko ubijamy razem z solą na sztywną pianę. Pamiętajcie, aby w białku nie było żółtka, ponieważ wtedy nie ubijecie piany. Do ubitego białka dodajemy migdały, cukier oraz cynamon i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C z termoobiegiem. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy masę i równomiernie rozkładamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Dobrze jest sprawdzać stan migdałów, aby się nie przyrumieniły zbyt mocno 🙂 Gotowe migdały możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Drukuj