PRALINY ULUBIONE

PRALINY ULUBIONE

Łączą w sobie słodycz, przyjemność i dobre działanie. Figi – nawilżają płuca i jelito grube, równoważą zakwaszenie organizmu powstałe na skutek diety bogatej w mięso. Orzechy nerkowca to źródło magnezu.Kokos – działa wzmacniająco, uspokaja serce. Żurawina działa przeciwbakteryjnie oraz grzybobójczo, oczyszcza nerki. Orzechy laskowe to bogactwo nienasyconych kwasów tluszczowych. Jedzmy więc praliny 🙂

Czas przygotowania:

  • 1h namaczanie orzechów nerkowca
  • ok 30 minut
  • 2h praliny twardnieją w lodówce

Warto więc zaplanować sobie przygotowanie pralinek trochę wcześniej.

Składnik na 12 sztuk:

  • 50 g orzechów nerkowca (nieprażonych)
  • 50 g suszonych fig dobrej jakości (do kupienia tu:)
  • 20g orzechów laskowych
  • 20g suszonej żurawiny
  • 30g oleju kokosowego
  • 50g wiórków kokosowych

Orzechy nerkowca zalewamy letnią wodą i odstawiamy na godzinę. W tym czasie kroimy figi w drobną kostkę, orzechy laskowe i żurawinę drobno siekamy, olej kokosowy lekko podgrzewamy – ma mieć płynną konsystencję. Po godzinie odcedzamy nerkowce i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do miksera, dodajemy figi i rozdrabniamy. Wszystkie składniki plus 20g wiórków kokosowych łączymy i ręcznie wyrabiamy kulki. Następnie obtaczamy je w pozostałej ilości wiórków. Gotowe praliny wkładamy do lodówki na ok 2 godziny gdzie stwardnieją. Wyjmujemy i gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *