POSYPKA DO CHLEBA

POSYPKA DO CHLEBA

A może by tak zamiast serka lub wędlinki? A może do kaszy jaglanej, którą zjemy ze smakiem na śniadanie?

O tak! Tyle dobra w jednym małym słoiczku – chia, siemię lniane, sezam …. Budżet domowy powinien to wytrzymać. Ziarna dają siłę 🙂

Dostałam w prezencie świątecznym od osób dla mnie bardzo ważnych książkę Agnieszki Maciąg – to były wspaniałe święta! Z książką, przy kominku (oczywiście wtedy gdy rodzina pozwalała mi na to). Chłonąc lekturę wpadł mi w oko przepis na taką właśnie posypkę – i dla kontrastu, mając przesyt jedzenia, pomyślałam – dzięki! To ukoi mój nadwyrężony żołądek 🙂 Posypka powstaje szybko i jej delikatny orzechowy smak zaspokoi niejedno podniebienie. Spróbujcie!

Czas przygotowania:

  • 10 minut 🙂

Składniki:

  •  1/2 szklanki prażonego niełuskanego sezamu (do kupienia tu:)
  •  1/2 szklanki lekko uprażonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • łyżeczka soli – może być
  • 10 minut

Wszystkie składniki wymieszań i włożyć do słoiczka. Posypywać kanapki, dodawać do sałatek, kaszy jaglanej ….

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Drukuj