PLACUSZKI Z DYNI

PLACUSZKI Z DYNI

Taki pomysł na obiad wpadł mi do głowy gdy spojrzałam na dynię leżąco na kuchennym blacie. Bardzo lubię dynię, najbardziej hokkeido, ponieważ ….nie trzeba obierać jej ze skórki. Ma piękny pomarańczowy kolor i delikatny smak. Z powodzeniem można hodować ją w naszym klimacie, w warzywnym ogródku. Placki usmażyłam na niedzielny obiad – było wytwornie, smacznie i lekko. Polałam sosem pomidorowym – z samych pomidorów, pachnącym pomidorami 🙂

Czas przygotowania:

  • ok 45 minut

Składniki dla 3 osób:

  • dynia hokkeido ok 700g
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek 🙂
  • 3 łyżki mąki typ 550
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia, np. ryżowy

Dynię nie obierając ze skóry ucieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Sezam prażymy na suchej patelni. Natkę kroimy na drobne kawałki. Do miski wrzucamy startą dynię, cebulę, sezam, sól, mąkę i natkę pietruszkę. Składniki mieszamy drewnianą łyżką, powinny się lekko lepić. Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest już gorący układamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron aż lekko  się zarumienią. Podajemy od razu. Jeśli jednak planujemy, że placuszki zapakujemy naszym pociechom do szkolnej śniadaniówki warto je po usmażeniu położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *