PLACUSZKI Z CUKINII Z ORZECHAMI I NATKĄ PIETRUSZKĄ

PLACUSZKI Z CUKINII Z ORZECHAMI I NATKĄ PIETRUSZKĄ

Cukinii nastał czas! Tarta z cukinią, babka z cukinią …. i placuszki z cukinii.

Wracam do domu, czuję głód i okazuje się, że w pół godziny mam gotowy obiad!

Czas przygotowania:

1/2 h 🙂

Składniki na 8-9 placuszków:

  1. 2 średnie cukinie
  2. 1/3 szklanki orzechów włoskich
  3. 1/2 małej cebuli
  4. 1 łyżka natki pietruszki
  5. 3 łyżki mąki orkiszowej typ 550
  6. 1 jajko od szczęśliwych kurek 🙂
  7. olej rzepakowy do smażenia (do kupienia tu:)
  8. sól i pieprz do smaku

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Orzechy włoskie lekko kruszymy i prażymy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a natkę siekamy w miarę drobno. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jajko i mąkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy olej. Smażymy na tzw.  głębokim tłuszczu. Sugeruję, aby placuszki nie były zbyt duże, ponieważ łatwiej będzie się je przewracać podczas smażenia.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *