PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKA Z RUKOLĄ

PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKA Z RUKOLĄ

Jemy sezonowo – jemy zdrowo! I z taką myślą zabrałam się za przygotowanie obiadu 🙂 Stragany kipią pięknymi warzywami. Korzystajmy z dobrodziejstw natury. Tym razem na stole pojawiły się ziemniaki, cukinia i rukola 🙂

Jaki ziemniak jest każdy wie, ale czy na pewno wszystko? A ziemniak ma naturę termiczną neutralną, działanie łagodnie moczopędne, wzmacnia śledzionę – trzustkę i energię Qi. Harmonizuje żołądek, nawilża jelita. Ziemniak neutralizuje kwasy w organizmie co działa  łagodząco w przypadku artretyzmu i reumatyzmu. Chcecie wiedzieć więcej – zajrzyjcie do „Odżywiania dla zdrowia” Paula Pitchforda 🙂

Czas przygotowania:

  • 10 minut

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • jajko od szczęśliwych kurek 😉
  • średnia cukinia
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy lub orkiszowej typ 550
  • spora garść rukoli
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia – w tym przypadku ryżowy (do kupienia tu:)

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z cukinią. Odsączamy z płynu. Rukolę siekamy. Do warzyw dodajemy  jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki łączymy. Masa powinna być gęsta i sucha. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy masę i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron aż placki staną się rumiane.

Smacznego!

Drukuj