PIZZA GRYCZANA

PIZZA GRYCZANA

Ponieważ uwielbiam pizzę i lubię eksperymenty postanowiłam, że zrobię tym razem wariant bezglutenowy. I tak powstała pizza gryczana 🙂Z lekką obawą, że jej smak zaskoczy – nie koniecznie pozytywnie, rodzinę – podałam n stół 🙂 Reakcja była bardzo pozytywna. Skoro u mnie znalazła amatorów to i wam się uda 😉

Czas przygotowania:

  • 1,5 h

Składniki na 2 porcje:

  • 250gr mąki gryczanej (do kupienia tu:)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • opakowanie drożdży w proszku (bezglutenowych)
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • oliwa

Na pizzy kładziemy to co lubimy więc składników nie wypisuję 🙂

Drożdże, cukier i 1/3 szklanki wody łączymy, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Pozostałe składniki wsypujemy do miski a po 10 minutach dokładamy tam zaczyn, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. Na okrągłej blaszce układamy papier do pieczenia a na nim gotowe ciasto. Aby rozłożyć je równomiernie smarujemy ręce oliwą. Następnie na pizzy układamy to co lubimy. U mnie jest to pasta pomidorowa, suszona bazylia, pomidory pokrojone w plastry oraz kozi ser. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200⁰C, wkładamy przygotowane ciasto i pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy i … gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj