PIEROŻKI Z WARZYWAMI

PIEROŻKI Z WARZYWAMI

Lubicie czasem po chińsku? 🙂 Proszę bardzo, zapraszam do przygotowania warzywnych pierożków. Może nie jest to przepis z gatunku moich ulubionych czyli szybkich, ale warto trochę więcej czasu poświęcić tym razem w kuchni. Satysfakcja gwarantowana 🙂

Jesień to bogactwo warzyw możecie więc użyć swojej kreatywności lub wykorzystać mój pomysł na to co włożyć do pierożków. Smakują na ciepło i na zimno, więc można dać naszym milusińskim do szkolnej śniadaniówki. Będzie oryginalnie 😉 Zabieramy się do pracy.

Czas przygotowania:

  • ok 1h 15 minut

Składniki na ok 12 pierożków:

  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 pora
  • 2-3 grzyby shitake (do kupienia tu:)
  • 3 łyżki i 250ml oleju ryżowego  (do kupienia tu:)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sezamu
  • papier ryżowy
  • wok

Marchewki, korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Por kroimy w cienkie plasterki. Grzyby zalewamy na 10 minut gorącą wodą – aż zmiękną. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju ryżowego, dodajemy startą marchewkę, korzeń pietruszki i por, wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Grzyby odcedzamy i kroimy na wąskie paseczki. Następnie dodajemy je do warzyw na patelni, smażymy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, kurkumę, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy. Na koniec dodajemy sezam. Papier ryżowy zamaczamy na chwilę, zgodnie z instrukcją w wodzie, wyjmujemy. Kładziemy na desce, nakładamy na środku papieru łyżkę przygotowanych świeżo warzyw i zawijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy wszystkie pierożki są gotowe, stawiamy na piecu wok. Wlewamy 250 ml oleju ryżowego, gdy jest już bardzo ciepły, zanurzamy w nim pierożki i smażymy aż się zarumienią. Wyjmujemy, układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć olej i podajemy 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *