PIEROGI BEZGLUTENOWE Z MĄKI Z CIECIERZYCY

PIEROGI BEZGLUTENOWE Z MĄKI Z CIECIERZYCY

Czy już zastanawiacie się nad menu świątecznym? Czy będzie tak jak co roku czy może tym razem pojawi się na stole coś nowego – z potrzeby zmian a może z konieczności?

Coraz więcej osób musi zrezygnować z produktów zawierających gluten a ochota na dobre jedzenie nie ustaje – wręcz się nasila. Czas Świąt kusi smakołykami. Jak to zaakceptować? Jak nie ulegać pokusom? Niech ten przepis wam pomoże i sprawi, że Święta nie będą koszmarem i pasmem wyrzeczeń  🙂

Czas przygotowania:

  • ok 1,5h

Składniki na ok. 25 pierogów:

farsz do pierogów:

  • 400g suszonych grzybów
  • średnia kapusta pekińska
  • duża cebula
  • sól i pieprz
  • masło ghee (do kupienia tu:)

ciasto na pierogi:

  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 100g mąki ryżowej i trochę do podsypywania (do kupienia tu:)
  • 1 łyżka oleju ryżowego (do kupienia tu:)
  • 125ml ciepłej wody

Przygotowanie farszu: suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawimy na pół godziny, aby zmiękły. Kapustę pekińską kroimy drobno, to samo robimy z cebulą. Na patelni roztapiamy masło ghee, wrzucamy 2/3 cebuli, chwilę podsmażamy ale nie przysmażamy :), Kapustę wkładamy na sito i zalewamy wrzątkiem a następnie dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem. W tym czasie odcedzamy grzyby i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do kapusty. Farsz podsmażamy do wyparowani płynu. Gdy całość lekko przestygnie możemy lekko zblendować, aby w farszu nie było większych kawałków kapusty. Robimy to przez chwilę – dwa – trzy obroty miksera. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Przygotowanie ciasta: na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz olej i po chwli dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto – nie powinno sprawić to kłopotu, ciasto powinno się szybko połączyć. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, w przeciwnym razie podczas lepienia pierogów będzie szybko obsychać. Stolnicę posypujemy mąką ryżową, wykładamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy i wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Wykładamy na środku kółka za pomocą łyżeczki porcję farszu i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Układamy na talerzu i polewamy podsmażoną cebulką.

Smacznego!

 

 

Drukuj