PIERNIKI DOMINIKI

PIERNIKI DOMINIKI

Dominika co roku wpada do Orkiszowych Pól w okresie przedświątecznym i piecze z dziećmi pyszne pierniki. Piecze z dziećmi, ale dorośli też mogą spróbować. Proszę bardzo 😉

Składniki na ciasto:
– 1 kg mąki orkiszowej 550
– 1 szklana oleju ryżowego
– 4 jajka od szczęśliwych kurek 🙂
– 1,5 szklanki miodu
– przyprawy: cynamon, goździki, gałka muszkatałowa lub gotowa przyprawa do pierników    (sprawdźcie skład!)
– 1 łyżeczka sody
Na stolnicę wysypujemy mąkę , formujemy górkę. Następnie wlewamy we wgłębienie olej, dodajemy jajka, miód i całą resztę. Ciasto ugniatamy na jednolitą masę. Po rozwałkowaniu wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce posmarowanej masłem.  Pierniczki pieczemy w temperaturze 200 ⁰C przez około 10 minut.
Kto chce lukruje, dekoruje ale ja uważam, że najpyszniejsze są takie sote.
Drukuj