PIECZONE SZPARAGI

PIECZONE SZPARAGI

Sezon na szparagi rozpoczęty 🙂 Tak łatwo przygotować, zwłaszcza te zielone. Do tej pory przygotowywałam je wkładając do garnka w pozycji pionowej i gotowałam. Ale odkryłam inny sposób – i tak smakują mi bardziej 🙂

Szparagi zawierają moczopędną asparaginę, a więc mają zdolność do usuwania wody poprzez nerki.  Pomagają oczyścić naczynia krwionośne z cholesterolu, są przydatne przy dolegliwościach naczyniowych takich jak nadciśnienie i miażdżyca. Ale uwaga! Nie powinny być stosowane przy stanach zapalnych. Zbyt duże spożycie szparagów może podrażnić nerki. Moja zasada – wszystko z umiarem sprawdza się więc i tym razem 😉

Czas przygotowania:

  • 15 minut

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • gomasia – sól sezamowa (przepis tu: http://www.orkiszoweblog.pl/gomasio-sol-sezamowa/)

Zielone szparagi układamy na desce i ucinamy stwardniałe końcówki, myślę że 1 cm wystarczy. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C. Pieczemy ok 10 minut do momentu aż szparagi będą al dente. Wyjmujemy, posypujemy solą sezamową (gomasio) i zjadamy ze smakiem 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *