PESTO Z KOLENDRY

PESTO Z KOLENDRY

A gdyby tak pociągnąć temat pesto? Idealnie komponuje się na kawałku dobrego chleba na zakwasie. Przygotowanie zajmuje chwilę a zachwyca swą subtelnością 🙂Przetestowałam już na rodzinie pesto z bazylii i suszonych pomidorów – teraz czas na kolendrę. Został kolendrowy bukiet, którego nie użyłam do innego dania, więc aby się nie zmarnował – trawił do blendera. Choć w smaku bardzo charakterystyczna – kolendra zdała egzamin 🙂

Czas przygotowania:

  • 5 minut

Składniki:

  • pęczek kolendry
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 5 g płatków drożdżowych (do kupienia tu:)
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (do kupienia tu:)

Podaję w przepisie odnośnik do hiszpańskiej oliwy En Lata – w mojej kuchni używam tylko jej i nigdy mnie nie zawiodła 🙂

Do blendera wrzucamy kolendrę – może być z łodyżkami oraz pozostałe składniki. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj