PESTO Z BAZYLII

PESTO Z BAZYLII

Takie pyszne i takie proste 🙂 Wystarczy garść  bazylii i kilka składników, które przecież mogą być w domu 🙂

Idealny dodatek do makaronów czy chleba. Bazylia pachnie cudnie i jest zielona 😉Takie informacje znalazłam o niej – nie tylko stymuluje układ odpornościowy, ale również aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek. Korzystnie wpływa również na układ trawienny oraz oddechowy. Wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Uwalnia od gorączki i zapaleń, pobudza laktację (szczególnie w kompozycjach, w których towarzyszy jej lukrecja) oraz działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie.

No i z innej strony – Indie – tutaj uchodzi za świętą roślinę, dlatego też gości niemal w każdym domu. Robi się z niej wyśmienite soki oraz papki o właściwościach leczniczych (zbijają gorączkę oraz oczyszczają skórę). Wiele osób decyduje się również na rzucie świeżej bazylii – w ten sposób wpływa ona na poprawę apetytu. Swoje zastosowanie znajduje także przy podrażnieniu dziąseł – wówczas świeży listek należy wcierać w bolące lub podrażnione dziąsła.

Kto tylko może niech sadzi bazylię w donicach i wystawia na taras czy ogród. Nadmiar można zawsze ususzyć a zimą przyda się do sosu 🙂

Czas przygotowania:

  • 5 minut

Składniki:

  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 50g orzechów nerkowca (do kupienia tu:
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 5g płatków drożdżowych (do kupienia tu:
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera. Kilka obrotów i pesto gotowe 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *