PASTA Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z POMIDORAMI

PASTA Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z POMIDORAMI

Soczewica to bogate źródło białka. Białko roślin strączkowych może pomóc w regulowaniu poziomu cukru, wody i innych czynników metabolicznych. W Chinach uznaje się rośliny strączkowe za korzystne dla nerek oraz przypisuje się im właściwości lecznicze w zależności od koloru lub kształtu. I tak soczewica zielona należy do Elementu Drzewa i odpowiada za wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Ciekawe? Tak sądzę 🙂 Chcecie wiedzieć więcej? Zapraszam do lektury książki “Odżywianie dla zdrowia”. Dodam jeszcze,że soczewica gotuje się szybciej od innych strączkowych – to wiadomość dla niecierpliwych 😉

Tym razem polecam więc przygotowanie pasty, która po pierwsze będzie bardzo zdrowa, po drugie świetnie nadaje  się do kanapek dla naszych pociech i nie tylko.

Zaczynamy!

Czas przygotowania:

  • dzień wcześniej namacamy soczewicę
  • gotowanie soczewicy ok 20 minut

Składniki:

  • 1 szklanka suchej soczewicy (do kupienia tu)
  • 2 szklanki wody do gotowania
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło klarowane do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

Namoczoną dzień wcześniej soczewicę gotujemy w osolonej wodzie na niewielkim ogniu patrząc, aby nie wykipiała. W tym czasie zalewamy pomidory wrzątkiem i tak zostawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na patelni. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, dodajemy do niej odcedzone i pokrojone w paski pomidory, cebulę, oliwę. Wszystkie składniki łączymy za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Pasta powinna być gładka.

Jestem pewna, że gdy położycie na kanapce pastę a na niej zielonego ogórka nikt nie przejdzie obok obojętnie 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *