PASTA Z CIECIERZYCY

PASTA Z CIECIERZYCY

Taka prosta a taka smaczna …. pasta.

Bazą jest ciecierzyca – warzywo strączkowe. Dla przypomnienia lub dla poszerzenia swojej wiedzy – cenne źródło białka i żelaza. Czy zauważyliście, że kształtem przypomina serce? I według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej właśnie na nie wpływa korzystnie.

Brakuje wam czasem pomysłów co położyć na kanapce? No to do dzieła!

Czas przygotowania:

  • dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę
  • 30 minut gotowanie ciecierzycy
  • 15 minut miksowanie i doprawienie

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciecierzycy suchej (do kupienia tu)
  • 1 1/2 szklanka wody – do gotowania ciecierzycy
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (do kupienia tu)
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki tahini (do kupienia tu)

 

Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i gotujemy około 40 minut w osolonej wodzie, aż ciecierzyca stanie się bardzo miękka. Następnie dodajemy tahini, dolewamy oliwę i wodę. Miksujemy – możemy do tego użyć ręcznego  miksera. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Pastę przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Pasta jest lekka i bardzo dobrze smakuje na kawałku razowego chleba. Nadaje się do kanapek na wakacyjne wędrówki.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *