NALEŚNIKI Z CHIA

NALEŚNIKI Z CHIA

Naleśniki przygotowane w niedzielny poranek. Całą rodzina przy stole zajada ze smakiem, hm ….

Kolejne proste, smaczne danie. Lubią to dzieci, lubimy i my:) Do ciasta dodałam nasiona chia (szałwia argentyńska). Chia to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, nasiona zawierają dużo błonnika i dzięki temu zapewniają prawidłową pracę jelit. Jest to ziarno bezglutenowe.

Czas przygotowania:

  • 10 minut przygotowanie ciasta
  • 1h chłodzenie ciasta w lodówce

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej 550
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek 🙂
  • 1 szklanka napoju ryżowo – kokosowego lub innego roślinnego
  • 20 gr roztopionego masła klarowanego (ghee)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki nasion chia (do kupienia tu)
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia lub masło klarowane

 

Do miski wrzucamy jajko i roztrzepujemy je, dodajemy cukier puder oraz napój roślinny. Starannie łączymy składniki. Następnie wsypujemy mąkę oraz sól. Starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. W tym czasie ….. budzimy rodzinę, nakrywamy do stołu 😉

Dodajemy do ciasta nasiona chia i ponownie starannie mieszamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wkładamy odrobinę oleju kokosowego lub masła, podgrzewamy. Na patelnię wlewamy ciasto – około 1/4 szklanki i równomiernie rozlewamy; po chwili obracamy na drugą stronę Układamy na talerzu i dodając mus gruszkowy uszczęśliwiamy rodzinę 🙂

Naleśniki smażone na oleju kokosowym powinny być chrupiące

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *