NACHOS OLE!

NACHOS OLE!

Taki pomysł przyszedł mi do głowy – własne, domowe nachos.

 

Bo gdy dni jeszcze krótkie, zimno przeszywa nas na wylot, więcej czasu spędzamy w domowych pieleszach to przyda się dobra przekąska 🙂 Taka domowa, w zdrowszym wariancie, nie zaszkodzi 🙂

No to zabieramy się do pracy!

Czas przygotowania:

  • 10 minut przygotowanie ciasta + 20 minut leżakuje

Składniki:

  • 120g mąki orkiszowej typ 550
  • 120g mąki kukurydzianej (do kupienia tu:)
  • 120ml ciepłej wody
  • 45ml oliwy z oliwek (do kupienia tu:)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • może też być papryka chilli lub papryka wędzona lub rozmaryn …

Wszystkie składniki łączymy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy stolnicę, wałek do ciasta oraz blachy wyłożone papierem do pieczenia (u mnie dwie). Po 20 minutach dzielimy ciasto na kawałki i kładziemy je na stolnicy, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie powinno kleić się do wałka. Następnie kroimy rozwałkowane ciasto na trójkąty.Piekarnik nagrzewamy do 160⁰C, trójkąty układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Gdy przestygną – zjadamy:) Do nachos można podać hummus albo guacamole 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *