MUS GRUSZKOWY

MUS GRUSZKOWY

Owoc wszystkim nam dobrze znany, ale czy poznany od strony Tradycyjnej Medycyny Chińskiej?

A ma on naturę termiczną ochładzającą; smak słodki przechodzący w lekko kwaśny. Dobrze działa na płuca, usuwa z nich gorąco i nadmiar śluzu; nawilża płuca i gardło.

Nasze babcie już wiedziały, że kompot z gruszek trzeba gotować 🙂

A ja dzisiaj zachęcam do przygotowania musu gruszkowego. Smakuje z naleśnikami, kaszą jaglaną,  ryżem – w wersji  na słodko, lub w chwili słabości wyjadany palcem z miseczki 😉

Czas przygotowania:

  • 10 minut obranie gruszek
  • 30 minut gotowanie
  • 1-2h chłodzenie w lodówce

Składniki:

  • 5-6 miękkich gruszek
  • łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki agaru (do kupienia tu)

 

 

Obieramy gruszki i kroimy na małe cząstki. Wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Jeśli gruszki są soczyste nie trzeba dodawać wody. Jeśli boicie się, że gruszki się przypalą dodajemy 2-3 łyżeczki wody. Do lekko rozgotowanych gruszek dodajemy przyprawy i gotujemy dalej ….. Otula nas zapach cynamonu i goździków 🙂

Rozgotowane gruszki miksujemy i wciąż podgrzewając dodajemy agar. Agar sprawi, że mus będzie bardziej przypominał konsystencją galaretkę. Gruszki zmiksowane, agar dodany i dokładnie wymieszany – przestajemy podgrzewać i wkładamy do lodówki. Tam mus zostawiamy do wystygnięcia.

IMG_5370

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *