MUFFINY DYNIOWE ZE ŚLIWKĄ

MUFFINY DYNIOWE ZE ŚLIWKĄ

Taki pomysł na jesienną słodycz…. pomysł zrodził się po otwarciu lodówki. Co tam dzisiaj znajdę i co z tego można zrobić. Fantastycznie, spontanicznie.

Takie proste, czyli tak jak lubię najbardziej. Zapach pieczonych babeczek “wychodzi” z kuchni i rozchodzi się po całym mieszkaniu. Już wiem, że za kilka chwil ciekawi domownicy przyjdą sprawdzić co się tu dzieje. To motywuje do działania. Też tak macie? A gdy babeczki są gotowe i uda się kilka “ocalić” przed natychmiastowym zjedzeniem, znajdą swoje miejsce w szkolnej śniadaniówce 🙂

Czas przygotowania:

– ok 1h

Składniki na 14 – 16 muffinek:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej typ 550 (do kupienia tu:)
  • 10 śliwek mniejszych a jak większe to kilka mniej 😉
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 szklanka (250ml) upieczonej dyni hokaido) – przypominam jak upiec dynię – dynię kroimy w kostkę, razem ze skórką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy delikatnie oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i pieczemy pół godziny 🙂
  • 1 szklanka (250ml) cukru trzcinowego
  • 2 jaja od szczęśliwych kurek 😉
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego, np. orkiszowo – migdałowego (do kupienia tu:)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • masło do wysmarowania foremek

Śliwki myjemy i kroimy w kostkę. Orzechy lekko siekamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz wszystkie przyprawy, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem. Jajka rozdzielamy, żółtka lekko ucieramy, białka lekko ubijamy. Następnie tak rozdzielone jajka dodajemy do masła utartego z cukrem. Tu dodajemy dynię i miksujemy. Gdy masa jest gładka dodajemy mąkę i napój roślinny, mieszamy. Dodajemy pokrojone śliwki oraz orzechy, mieszamy. Foremki do muffinek smarujemy masłem. Wypełniamy foremki masą na 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C, wystawiamy foremki i pieczemy około 25 minut. Przy pierwszym pieczeniu czujność wskazana. piec piecowi nie równy 😉 Gotowe babeczki, wyjmujemy, czekamy aż wystygną i z łatwością wyjmujemy z foremek 🙂

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *