MAZUREK NIE TAKI SŁODKI JAK WSZYSCY MYŚLĄ

MAZUREK NIE TAKI SŁODKI JAK WSZYSCY MYŚLĄ

Mija rok od mojego pierwszego mazurkowego wpisu. Czas na koleje doświadczenie. Tym razem bardzo prosty, bez jajek – po prostu fit!

Czas przygotowania:

  • ok 2h z chłodzeniem ciasta w lodówce

Składniki na ciasto na blaszkę 20/30cm:

  • 250g mąki orkiszowej typu 550 (do kupienia tu:)
  • 150gr oleju kokosowego (do kupienia tu:)
  • 4 łyżki syropu klonowego (do kupienia tu:)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • zimna woda może się przydać

Składniki na masę:

  • 200g masła orzechowego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mąkę łączymy z twardym olejem kokosowym i miksujemy. Dodajemy syrop klonowy oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy a następnie zagniatamy rękami aż powstanie jedna zwarta masa. Gdyby składniki nie chciały się połączyć dodajemy odrobinę zimnej wody. Pomoże 🙂 Gotowe ciasto wkładamy na 45 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej równomiernie ciasto. Na początku, gdy ciasto jest twarde sprawia to drobny problem, ale gdy rozgrzewa się pod naszymi ciepłymi dłońmi jest coraz łatwiej 🙂 Wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Aby przygotować mazurkową masę łączymy masło orzechowe z syropem klonowym i cytryną. Wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy czym kto chce. Można jeść od razu, ale można też lekko schłodzić.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *