LODY BANANOWE Z CZEKOLADĄ

LODY BANANOWE Z CZEKOLADĄ

Lody – kto ich nie lubi? Najczęściej z dzieciństwa pamiętamy te w wafelku, kręcone … i na krowim mleku 😉 Proszę Państwa czas na zmiany!Dzisiaj przygotujemy lody na kokosowym mleczku. Te będą bananowe, ale można poeksperymentować i z innymi owocami – malinami, borówkami. Do przygotowania lodów zainspirował mnie pewien kulinarny portal i po lekkim zmodyfikowaniu przepisu wyszło pysznie 🙂

Czas przygotowania:

ok 4h

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (do kupienia tu:)
  • 2 paski gorzkiej czekolady lub kuwertury gorzkiej

Banany kroimy w plasterki, układamy na plastikowej tacce i wkładamy do zamrażalnika na dwie godziny. W między czasie ścieramy na tarce, na grubych oczkach czekoladę. Po dwóch godzinach wyjmujemy banany, wrzucamy do blendera, dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego. Blendujemy. Do masy dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Wszystko przekładamy do foremek – u mnie są to silikonowe foremki w kształcie serca wypełnione do połowy masą. Foremki wkładamy do zamrażalnika i zostawiamy tam na ok półtorej do dwóch godzin. Lody powinny być twarde. Gotowe wyjmujemy z foremek, dekorujemy i podajemy 🙂 Można polać syropem lawendowym – będzie jeszcze pyszniej!

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *