KREM Z PIETRUSZKI I JABŁKA

KREM Z PIETRUSZKI I JABŁKA

Zupa – krem z pietruszki w połączeniu z jabłkiem smakuje wyjątkowo. Taki pomysł, aby na talerzu zadziało się coś ciekawego. Korzeń pietruszki , jak i inne warzywa oczyszcza organizm z toksyn i regeneruje krew. Kiedy trudno już kupić dynię czy pasternak, pietruszka wciąż uśmiecha się do nas z koszyka.

Gotujemy!

Czas przygotowania:

1h max

Składniki:

  • o,5 kg pietruszki (korzeń)
  • 1 słodkie jabłko
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 0,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu
  • 0,25 litra napoju roślinnego, np. ryżowo – kokosowego
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • prażone płatki migdałów – opcjonalnie

 

Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w talarki. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pietruszkę. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Do pietruszki dorzucamy jabłko, mieszamy delikatnie i dusimy pod przykryciem około 10 minut – do chwili aż jabłko będzie bardzo miękkie. Następnie dodajemy wywar/rosół, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko gotujemy około 15 minut. Po czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele. Miksujemy blenderem, dodajemy napój roślinny. Ja dodałam ryżowo – kokosowy, który sprawił, że zupa stała się słodka – z kokosowym aromatem. Ciekawe połączenie 😉 Zupę doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy aby wydobyć wszystkie smaki.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *